Prinzapolka   Prinzapolka
 PRINZAPOLKA.DK        -   om miskito-indianere på østkysten af Nicaragua   -


 
 · Sitemap  · Nyhedsarkiv  · Kort  · Statistik  · Respons  · Mie  · Jørgen Peter

Arkiv over nyhederPå denne side arkiveres nyheder af alle slags. Foreløbigt er der mest hjemmesidenyt, men efterhånden er det meningen, at der vil dukke flere nyheder op i forskellige kategorier.
Når siden åbner, vises pr. automatik de seneste fire nyheder. For at se ældre nyheder, klik i menuen til venstre.

YATAMA vinder!

YATAMA i triumf efter valgsejr i Bilwi, miskitoernes hovedstad
På de foreløbige optællinger efter kommunalvalget i søndags ser det ud til, at de indfødtes eget parti YATAMA har vundet valget i de tre kommuner i den autonome region RAAN, hvor der er indfødt flertal - Waspan, Bilwi (Puerto Cabezas) og Prinzapolka. Dette rapporterer La Prensa i tirsdagens avis og El Nuevo Diario i onsdagens avis. I Bilwi bliver den nye borgmester miskitoen Elizabeth Enríquez. Det er iøvrigt første gang, Bilwi har haft en kvindelig borgmester. Sandinisterne har dog endnu ikke officielt accepteret nederlaget i Bilwi, hvor forskellen i stemmetal er på mindre end 400 mellem YATAMA og sandinistpartiet. I Waspan og Prinzapolka har valgene været mere klare, idet YATAMA har fået lige så mange stemmer som sandinisterne og de liberale tilsammen.
På landsplan er sandinistpartiet den store sejrherre, især fordi valgdeltagelsen har været meget lav, og sandinistpartiets vælgere er bedre organiserede og mere disciplinerede end det splittede liberale partis tilhængere.
Det skal dog understreges, at tallene endnu ikke er officielle, og i skrivende stund er der i Prinzapolka kun optalt 61% af stemmerne (mens Waspan og Bilwi skulle være 100% optalt). De optalte stemmetal opdateres løbende på hjemmesiden for "det højeste valgråd". Det lave antal optalte stemmer i Prinzapolka skyldes måske at satellit-kommunikations-systemet ikke har fungeret, som det rapporteredes på valgdagen i en artikel i El Nuevo Diario. Der er også fra hele RAAN rapporteret store problemer med folk, som ikke fik lov at stemme, fordi de ikke var opført på stemmelisterne.
Men hvis resultatet holder, bliver det 40-årige Eklan James Molina, der bliver ny borgmester i Prinzapolka. Han er født i samfundet Haulover (se kort), men bor for tiden i byen Prinzapolka ved Prinzapolka-flodens udløb. Han har kæmpet i borgerkrigen og har været aktiv i YATAMA i mange år. Han er tilsyneladende i øjeblikket i gang med en universitetsuddannelse i sociologi. Disse oplysninger stammer fra La Prensas oversigt over kandidater til valget. Det vil i givet fald blive første gang Prinzapolka-kommunen får en borgmester med højere uddannelse, hvis det foreløbige resultat holder. Det skal blive interessant at se, om det fører til en mærkbar forskel i regeringsførelse i forhold til de tidligere borgmestre.
Det er dog måske for tidligt at glæde sig over YATAMAs sejr i Prinzapolka. Der har i de senere år floreret tal for kommunens indbyggere, som viser at samfundene oppe ad floden er vokset sig så store, at miskito-befolkningen i kommunen ikke længere udgør flertallet. Hvis de sidste valgsteder, som mangler at blive optalt, er fra samfundene oppe ad floden, kan det meget vel tænkes, at det liberale parti PLC endnu en gang løber med sejren.


Denne side Powered by WordPress.